halloween!!

29. října 2016 v 14:20 | R. |  inspiration.
zdravím !!

říkám si, že na chvilku hodím za hlavu, jak mizerně se poslední dobou všechno vyvíjí a trochu se zaměřím na tohle krásný roční období - dušičky a s nima samozřejmě halloween. nejsem úplně typ, co by tyhle věci moc prožíval, ačkoliv musím uznat, že čím jsem starší, tím víc mě to chytá a letos spolu s halloweenskou náladou už pomalu chytám i tu předvánoční (a dost se za to stydím, když jdu v říjnu nakupovat dárky, eh). no a když se řekne podzima halloween, ze všeho nejvíc se mi vybaví teplo rodinnýho krbu, který si ale - docela paradoxně - člověk může udělat i sám (aneb jak jemně naznačit, že moje rodina stojí za prd a trávit s těma lidma čas mě většinu času neuvěřitelně psychicky vyčerpává).


v tomhle článku bych se chtěla zaměřit na jídlo s halloweenskou tématikou, protože... kdo prostě nemiluje jídlo? navíc, já osobně prostě strašně ráda kombinuju dobrý s užitečným a když jsme koupili tyhle dvě krasavice z fotky nahoře, bylo mi strašně líto všechnu tu dužinu prostě vyhodit. takže hurá vydlabat dýni a šup vařit třeba polívku.


mimochodem, loňský halloweenský recepty najdete tady.


dýňovou polévku jsem letos vařila úplně poprvé a taky jsem ji úplně poprvé jedla. a musím říct, že je to jedna z těch, co vám fakt udělají radost, protože chutná. nejen kuchaři, ale i všem ostatním.

a jak na ni?

potřebovat budeme:
  • 1 kg dýňové dužiny
  • 3 velké lžíce másla
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • cca 1 litr zeleninového vývaru (nebo, pokud nemáte životní ambice stejně jako já, litr vody a zeleninový bujón)
  • špetka mletého zázvoru
  • lžíce citrónové šťávy
  • 300 ml mléka
  • na dochucení sůl a pepř
na jemno pokrájenou cibuli a česnek osmahneme na másle a přidáme nakrájenou dužinu. dusíme 2-3 minuty. přidáme vývar a přivedeme k varu. lehce ochutíme zázvorem, citronovou šťávou a špetkou soli a necháme cca 20 minut vařit, aby dýně změkla. poté, co necháme lehce vychladnout, všechno postupně rozmixujeme do hladka a opět prohřejeme. na závěr přidáme mléko a dochutíme. a je hotovo.


vzhledem k tomu, že mi ještě nějaká dužina zbyla, rozhodla jsem se zkusit z ní udělat tzv. "dýňové máslo". původně jsem hledala dýňovou náplň do makronek, ale tenhle krém se dá údajně použít obdobně jako třeba nutella - takže na rohlík a podobně. já ho použila do už zmiňovaných makronek, které jsem udělala v halloweenské oranžové a - jako obvykle - se mi nepovedly dost na to, aby stály za fotku. dýňové máslo pro mě ale bylo příjemným překvapením.


už před pečením mi bylo jasné, že skořápky nebudou tak hladké, jak by měly, protože těsto bylo strašně husté. proto sem recept na makronky ani dávat nebudu...

a teď už recept na náplň:

potřebovat budeme stejné množství dužiny a másla - já použila 60 gramů. dále dvě lžíce třtinového cukru a půl lžičky skořice.

dužinu pokrájíme na drobno a spolu s cukrem, skořicí a trochou vody dusíme asi deset minut - zkrátka dokud dýně není úplně měkká a cukr nezačne karamelizovat. poté necháme vychladnout a všechno rozmixujeme do hladka, nebo můžeme nechat tak, jak to je - pro tuto variantu jsem se rozhodla já. máslo pokojové teploty našleháme a nakonec smícháme s dýní. jednoduchost sama.


vzhledem k tomu, že mi po pečení makronek zbylo ještě poměrně velké množství mandlové moučky, rozhodla jsem se ještě udělat roládu. ta už s halloweenem - kromě oranžové barvy - bohužel moc společného nemá.


pokud by vás zajímal recept - jedná se o klasické piškotové těsto, kde je polovina mouky nahrazená mandlovou moučkou. obarvená není ničím jiným, než potravinářským barvivem. s krémem jsem potom trochu experimentovala - do našlehaného másla jsem přidala tabulku hořké čokolády a potom zašlehala vanilkový pudink z 250 ml mléka (a samozřejmě vystydlý).

tolik k mému letošnímu halloweenskému pečení a vaření. jeidný co mi v tuhle chvíli chybí je nějakej jablečnej cider ohřátej se skořicí a hřebíčkem, mňam.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Kika Kika | E-mail | Web | 29. října 2016 v 22:44 | Reagovat

Cože? ty už máš nakoupeno na Vánoce? *velký údiv*

Dýňovou polévku jsem letos taky zkoušela poprvé a moc mi chutnala, silně doporučuju osmahnout na pánvičce trochu slaniny a do polévky před nabráním na lžíci přidat ;)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama